"Kami cuma menyediakan kata-kata, tapi PAS telah menyediakan orang-orangnya untuk berdemontrasi,"

Penasihat Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) Datuk A Samad Said.

Mantan Mufti Perlis : Pejuang Prinsip atau Pejuang Periuk Nasi

28 Mei 2009

Orangnya dikatakan banyak ilmu agama, pandai tetapi banyak perkara yang dikeluarkan olehnya terasa janggal walaupun hanya pada pendapat beliau sahaja melalui amatan sendiri.
Dalam banyak perkara juga seolah-olah itu saja hukum yang patut dipakai oleh semua, wah! hebat sungguh mantan mufti Perlis ini. Dia hebat kalau nak dibandingkan dengan hamba ni... belajar pun tak masuk kepala hotak hehehe

Antara kenyataan terbaru yang dikeluarkan olehnya ialah petikan dari akhbar Mstar Online sebagaimana berikut :

"Orang politik mungkin menghalalkan apa sahaja untuk politik mereka, tetapi para pejuang prinsip hendaklah berpegang kepada prinsip tanpa mengira siapa pun,” katanya.

Uuiooo hebatkan, beliau lebelkan sendiri bahawa dialah seorang pejuang prinsip, bagus, memang bagus orang yang berjuang atas prinsip. Cuma jangan prinsip terpilih saja. Kiranya ada laba dikatakan perjuangan atas prinsip, jika jika ada bala dikatakan perjuangan periuk nasi.

Di kesempatan ini juga, hamba bawakan satu kisah masa beliau menyandang jawatan mufti dulu, dia ni pernah nak mengharamkan "Selawat Syifa' ". Alasannya sesiapa yang membaca "Selawat Syifa' " adalah melakukan syirik, "Selawat Syifa' " adalah selawat mensyirikkan Allah S.W.T. wow!!! betapa dalam ilmu mantan mufti ni, patut dia tinggal kerusi mufti ni awal-awal kalau tak, apa lagi yang jadi ngan rakyat Malaysia, lagi celaru la jawabnya. korang nak tahu kisah pengharaman ni selanjutnya boleh rujuk kepada Ust Hasyim Jasin yang sempat menyekat hasrat pengharaman ni di peringkat persidangan Dun Negeri Indera Kayangan, beliau pun masih hidup.

Maksud hamba bukan nak mengenengahkan perbezaan pendapat aliran pemikiran yang beliau bawa, tapi setiap perkataan atau kenyataan mufti ni laku bagi rakyat. Kalau kenyataan itu bercelaru bukan ke ianya memberi kesan buruk kepada masyarakat?. Harapan hamba yang tak setaraf dengannya ini ialah kalau nak baca buku, baca ngan kulit-kulit sekali yang penting nota kaki mesti baca gak jangan tinggal. Juga ambil pandangan ulama'-ulama lain sekeliling dalam dunia ni baru buat rumusan, tak la orang kata perkataan hingusan.

Kenyataan Penuh dalam Mstar Online sebagaimana berikut :

"Dalam Islam matlamat tidak menghalalkan cara (the ends do not justify the means). Apa sekalipun hasrat baik tidak boleh dihalalkan dengan cara yang tidak diterima oleh syariat. Mogok lapar adalah satu penyeksaan diri sendiri yang mempunyai ‘nilai ketidakcerdikan’ yang amat sangat.

"Dalam Islam matlamat tidak menghalalkan cara (the ends do not justify the means). Apa sekalipun hasrat baik tidak boleh dihalalkan dengan cara yang tidak diterima oleh syariat. Mogok lapar adalah satu penyeksaan diri sendiri yang mempunyai ‘nilai ketidakcerdikan’ yang amat sangat.

"Memang, pada zaman Nabi ia pernah dibuat oleh ibubapa kuffar Quraish bagi membantah anak-anak mereka menganut Islam. Namun itu adalah kebodohan kaum Quraish.

"Para Nabi a.s. dan pengikut mereka telah menentang berbagai sistem dan kezaliman, tiada seorang pun di kalangan mereka yang melancarkan mogok lapar. Allah tidak pernah mensyariatkan hal itu sama sekali.

"Mungkin Gandhi pernah menjadi contoh dalam hal itu. Tetapi tidak para pejuang Islam. Jika ada pun seseorang berpuasa dengan cara yang diajar oleh Allah dan RasulNya. Bukan untuk membantah sesiapa, tetapi mendekatkan diri kepada Allah.

"Itupun dilarang ‘wisal’ dalam puasa, maksudnya berterusan tanpa buka setelah masuk waktu berbuka. Malanglah, jika umat Islam terpengaruh dengan pendekatan yang bukan Islamic, bukan memperkenalkan kematangan pemikiran Islam.

"Jika seseorang mati dalam mogok lapar, ia termasuk dalam hukum membunuh diri. Ini seperti dalam hadis al-Bukhari, dalam sebuah peperangan, ada seorang pejuang telah berjuang dengan hebat sehingga dia dipuji oleh para sahabat.

"Nabi memberitahu mereka dia ahli nereka. Mereka hairan. Namun apabila diperiksa didapati dia membunuh diri kerana tidak sabar atas kecederaan yang dialaminya. Dengan itu, bagi saya jika ‘pejuang mogok lapar’ mati dia termasuk dalam hadis ini.

"Orang politik mungkin menghalalkan apa sahaja untuk politik mereka, tetapi para pejuang prinsip hendaklah berpegang kepada prinsip tanpa mengira siapa pun,” katanya.


0 ulasan:

Siaran Langsung Parlimen

Galeri BlogGeRun

Akhbar Asing

Suara Politik

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP